Culegeți beneficiile unei vieți active

A fi activ nu se reduce doar la rutina standard de exerciții fizice. Corpurile noastre sunt concepute să se miște și, pentru mulți dintre noi, este important să ne mișcăm regulat corpul pe tot parcursul zilei, deoarece ne petrecem cea mai mare parte a zilei stând la birou.

Exercițiile fizice susțin un sistem imunitar puternic. Mucoasa digestivă este sediul a aproximativ 70% din celulele sistemului nostru imunitar. 
Clinical reviews in allergy and immunology 'The gut microbiota and inflammatory noncommunicable diseases: Associations and potentials for gut microbiota therapies.’

Exercițiul regulat aduce o mulțime de beneficii fiecărui aspect al sănătății, atât pe termen scurt, cât și pe termen îndelungat. Îmbunătățirea fitnessului cardiovascular1, reducerea tensiunii arteriale2, creșterea forței și rezistenței musculare3, creșterea densității osoase4, creșterea capacității pulmonare5, îmbunătățirea metabolismului6 și creșterea nivelului de energie7 sunt doar câteva dintre beneficiile aduse de exercițiile fizice regulate. 

 

Bacteriile benefice contribuie la funcționarea normală a sistemului nostru imunitar.

Bio-Kult Advanced conține 14 culturi bacteriene vii ce vin în completarea florei intestinale prezente în mod natural în sistemul digestiv și susțin buna funcţionare a întregului organismului. 

 

Exercițiul regulat nu se oprește la beneficiile fizice. Acesta poate îmbunătăți și funcția creierului și s-a dovedit că îmbunătățește starea de spirit, reducând nivelurile de anxietate și depresie, eliberând în același timp endorfine pentru starea de bine!8 Indicațiile de specialitate sugerează 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate viguroasă pe parcursul săptămânii, împreună cu 2 sesiuni de exerciții de forță9.

 

Mișcarea trebuie să fie cât mai plăcută

Multe persoane fac eforturi să mențină în mod regulat o rutină de exerciții, deoarece privesc exercițiul fizic ca pe o corvoadă; alergarea interminabilă pe o bandă de alergat sau ridicarea greutăților pentru un anumit număr de repetări și seturi poate deveni plictisitoare și lipsită de inspirație, însă exercițiul fizic aduce multe beneficii și odată ce găsim ceva ce ne place, vom începe chiar să așteptăm cu nerăbdare să facem exerciții.

Există multe clase diferite de exerciții disponibile la sălile de sport și în exterior, în parcuri, în cazul în care aveți nevoie de inspirație.

 

Alocarea timpul necesar

O altă piedică în calea mișcării este timpul. Mulți dintr noi au stiluri de viață aglomerate, agitate și deseori se străduiesc să găsească timp pentru a face o oră de exerciții sau pentru a merge la sala de sport. Dar nu este neapărat nevoie de echipament pentru antrenament, exercițiile cu greutatea corporală pot fi efectuate oriunde, indiferent dacă suntem acasă, într-o cameră de hotel sau în parc.

De asemenea, există multe planuri de antrenament în care se folosește doar greutatea corpului și videoclipuri gratuite online, ușor de urmărit.

În timp ce vă uitați la televizor, puteți face mici exerciții în pauzele publicitare.
Ce schimbări putem aduce rutinei noastre zilnice pentru a ne mișca mai mult?

1. Mers cu bicicleta sau mers pe jos la locul de muncă atunci când vremea este frumoasă. Sau dacă ne deplasăm cu autobuzul, de ce să nu coborâm o stație sau două înainte de destinație și să nu mergem cu pas rapid ultima parte a drumului? Este indicat să încercăm să ne ridicăm ritmul cardiac timp de 10 minute sau mai mult.

2. Putem seta alarma regulat pe tot parcursul zilei de lucru, la fiecare 30 de minute, pentru a ne ridica de pe scaun, eventual făcând câteva întinderi dinamice pentru a mișca mușchii și a crește fluxul de sânge.

3. Putem face o plimbare cu colegii în pauza de prânz, timp de 30 de minute sau mai mult. Discuțiile și mersul pe jos sunt o modalitate excelentă de a crește ritmul cardiac!

4. Recent, birourile „standing desk” au devenit populare la locul de muncă. Nu trebuie să stăm în picioare toată ziua, putem alterna statul în picioare și statul pe scaun pentru a crește activitatea musculară.

5. În timp ce ne uităm la televizor, putem efectua mici exerciții în timpul pauzelor publicitare, de exemplu 10 genuflexiuni la prima pauză publicitară, 10 abdomene la a doua și 10 „jumping jacks” la a treia.

6. În timp ce vorbim la telefon sau ne spălăm pe dinți, putem să ne plimbăm prin cameră sau să urcăm și să coborâm scările.

Practicarea unui sport de echipă este o modalitate excelentă de a rămâne activ.

Înscrierea la un club și într-o echipă locală este o modalitate excelentă de a ne motiva, de a cunoaște oameni noi și de a rămâne sănătoși.

Auto-motivarea

Exercițiile fizice sunt pentru orice persoană, indiferent de vârstă, de rasă, sex sau de munca de zi cu zi.

Cheia pentru a continua exercițiile fizice este să găsim ceva care ne place, ceva care poate fi un hobby care aduce bucurie. Dacă exercițiul fizic este ceva de care ne este teamă, atunci ar putea fi timpul să încercâm ceva diferit.

 

Să fim activi împreună cu cei mici

Exercițiile fizice nu numai că susțin un sistem imunitar puternic și ajută la eliminarea toxinelor din organism, ci pot stimula și hormonii care îmbunătățesc starea de spirit.

Nu este niciodată prea devreme pentru a începe un stil de viață activ și nu există modalități limitate de antrenament împreună cu cei mici. Putem pune melodia preferată și începe ziua dansând. Putem mergeți în parc cu o minge sau cu un bumerang. Sau putem șterge bicicleta de praf și porni la drum.

Fie că ne place să dăm cu piciorul într-o minge, să construim sau să ne deghizăm în pirați, distracția în aer liber înseamnă copilărie.

Nu uitați să vă hidratați, mai ales dacă sunteți afară, în soare. Apa este esențială pentru a ne menține creierul la un nivel bun. În cazul în care cei mici nu vor să bea apă, încercați să adăugați ceva natural, bun, cum ar fi mentă, tei sau căpșuni, în apă. Fructele de pădure conțin antioxidanți precum vitaminele C și E, deci sunt si ele recomandate.

 

În vizită la fermă

Solurile conțin un rezervor dinamic de biodiversitate și s-a demonstrat experimental că expunerea la microbii solului crește diversitatea bacteriilor din intestinul uman, ceea ce este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate. Prin urmare, încurajarea diversității în solurile noastre și expunerea la mediul natural este benefică.

Astfel, s-ar putea spune că a petrece timp vizitând o fermă sprijină microbiomul și sistemul imunitar al dumneavoastră și al micuțului dumneavoastră. Gândiți-vă la toți acei pași pe care îi veți face umblând după copiii dumneavoastră în timp ce aleargă entuziasmați de la un animal la altul!

 

O zi la plajă

Fie că suntem norocoși să locuim lângă malul mării, fie că petrecem concediul sau vacanța de vară la mare, litoralul înseamnă aventură. Studiile sugerează că aerul mării este bun pentru un somn sănătos, deoarece este încărcat cu ioni negativi sănătoși care accelerează capacitatea de a absorbi oxigenul.

Mai mult – petrecerea unei zile în dune de nisip și aer sărat, construirea de castele de nisip sau înălțarea unui zmeu sunt toate modalități excelente de activități împreună cu cei mici.

Bio-Kult Candéa conține 7 tulpini de bacterii vii și este îmbogățit cu extract din pulbere de usturoi (Allium sativum) și extract de grepefrut (Citrus paradisi), formulă complexă, dezvoltată științific, pentru flora intestinală și cea intimă. 
Grădinărit 

A-i face pe copii să petreacă cât mai mult timp în aer curat face minuni pentru sistemul lor imunitar. Contactul cu solul la o vârstă fragedă îi expune la diferite bacterii și microbi. Această interacțiune întărește sistemul imunitar și, mai târziu, îi face mai puțin susceptibili la astm și intoleranțe alimentare.

Așa că, puneți-vă cizmele de cauciuc și plantați. Copiilor le place să se joace în noroi și să-și creeze propriul strat de legume din semințe. Morcovii crocanți, roșiile și frunzele crocante de salată sunt un început excelent pentru micii grădinari. Apoi, vă puteți distra și mai mult găsind sau inventând împreună rețete pentru bunătățile cultivate în grădină.

 

Plimbările în parc

A fi activ nu trebuie să implice întotdeauna ceva legat de sport sau ceva care costă bani. De ce nu vă îndreptați spre parcul din apropierea casei pentru un fotbal sau o simplă plimbare.

Dacă sunteți în siguranță - de ce să nu încercați să mergeți cu bicicleta sau cu trotinetele în parc.

 

Conectați-vă cu natura

Ieșirile în natură devin din ce în ce mai dese, odată cu dovezile care arată că accesul la mediul natural oferă o stare mentală mai bună.

Medicii de familie, de exemplu, eliberează acum „prescripții de natură” pentru activități precum excursiile, observarea păsărilor și plimbări pe plajă. Deci, indiferent dacă este vorba de șlapi sau pălărie și eșarfă, ieșirea în natură este o modalitate excelentă de a ne menține activi. Vânătoarea de comori în natură este o idee foarte bună pentru activitațile de familie - micuților le place să colecționeze pietre, castane, frunze, margarete și insecte.

Dacă aveți norocul de a avea o grădină - amenajarea unui bazin mic pentru copii, jocul cu o minge sau chiar ceva la fel de simplu ca jocul de-a v-ați ascunselea sunt modalități excelente de a încuraja un pic de activitate! Suntem siguri că vă veți distra la fel de mult ca micuții voștri.

1. Are you sitting too much? - Heart Matters magazine - BHF. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/activity/sitting-down (accessed Aug 6, 2018).
2. Agarwal SK. Cardiovascular benefits of exercise. Int J Gen Med 2012; 5: 541–5.
3. Diaz KM, Shimbo D. Physical activity and the prevention of hypertension. Curr Hypertens Rep 2013; 15: 659–68. 
4. Strasser B, Keinrad M, Haber P, Schobersberger W. Efficacy of systematic endurance and resistance training on muscle strength and endurance performance in elderly adults – a randomized controlled trial. Wien Klin Wochenschr 2009; 121: 757–64. 
5. Chilibeck PD, Sale DG, Webber CE. Exercise and bone mineral density. Sports Med 1995; 19: 103–22.
6. Gim M-N, Choi J-H. The effects of weekly exercise time on VO2max and resting metabolic rate in normal adults. J Phys Ther Sci 2016; 28: 1359–63. 
7. Puetz TW. Physical activity and feelings of energy and fatigue: epidemiological evidence. Sports Med 2006; 36: 767–80. 
8. Larun L, Brurberg KG, Odgaard-Jensen J, Price JR. Exercise therapy for chronic fatigue syndrome. Cochrane Database Syst Rev 2017; 4: CD003200. 
9. Sharma A, Madaan V, Petty FD. Exercise for mental health. Prim Care Companion J Clin Psychiatry 2006; 8: 106.